
Kroppen har tre olika sorters muskler. Dessa är skelettmuskulaturen som är det vi vardagligen kallar muskler, hjärtmuskulaturen och den glatta muskulaturen som finns i ex tarmarna.
En muskel (skelettmuskel) är uppbyggd på så vis att det enda arbete den kan utföra är att den kan dra ihop sig (kontrahera). För att kunna ”dra ut” sig igen behöver den hjälp av en muskel som gör helt motsatt rörelse (en antagonist) eller en vikt (gravitationen).
Muskeln sitter fast på skelettet med hjälp av senor som sitter i ändarna av muskeln. Senan hjälper muskeln att överföra kraften till skelettet.
Den punkt där en muskels ena ände sitter fast kallas ursprung, den punkt där den andra änden sitter fast kallas fäste. Oftast sitter muskeln ursprung närmast bålen.
De flesta stora musklerna har sitt ursprung och fäste på var sin sida av en led. När muskeln kontraherar sig, böjer eller vrider leden sig. Ex. muskeln på framsidan av låret (Quadriceps) sitter över knäleden och när den kontraherar rätas benet ut.
Man kan förenklat säga att det finns två typer av muskelfibrer (de ”trådar” som tillsammans bildar en muskel), snabba och långsamma. De snabba muskelfibrerna som är explosiva används när vi behöver utveckla mycket kraft under kort tid (styrketräning eller sprint). De långsamma som är uthålliga använder vi när vi behöver jobba under lång tid (t.ex. långdistanslöpning).
Muskelfunktion





