top of page

Orientering

I slutet av 1800-talet föddes idrotten orientering. Orientering betyder ”hitta väderstreck”. Det härstammar från det latinska ordet "oriens" som har med Österlandet och solens uppgång att göra. Tävlingsformen går ut på att hitta kontroller med hjälp av en karta och kompass, på så kort tid som möjligt. Kunskapen är även användbar då du ska besöka en ny stad, ut i skogen och plocka bär/svamp eller kanske för att hitta de bästa backarna på skidorternas pistkartor.

Höjdkurvor

Höjder markeras med bruna ringar på kartan, ju fler ringar höjden har, desto högre är den.

Ringarna visar hur mycket marken går uppåt (höjd) i verkligheten. Ju tätare det är mellan ringarna desto brantare är det.

Ekvidistansen anger höjdskillnaden mellan två höjdkurvor på en karta. På  orienteringskartor är det vanligast med en ekvidistans på 5meter vilket betyder att det mellan varje höjdkurva är en höjdskillnad på fem meter.

Passa Kartan

Kartan är en bild av verkligheten sedd ovanifrån. För att den ska stämma måste den vridas (passas) åt rätt håll. Passningen av kartan handlar om att vrida kartan så att den stämmer med verkligheten. Norr är alltid uppåt på kartan, söder nedåt, öster höger och väster vänster.

 

Kartan är oftast lätt att passa när du ser stora och tydliga föremål eller detaljer. Det kan exempelvis vara byggnader, en väg eller en sjö. Man kan även passa kartan med hjälp av en kompass.

 

Ledstänger

När du väljer förflyttningsväg är det alltid lättast att följa så kallade ledstänger. Ledstänger är exempelvis vägar, stigar, kraftledningar, åkerkanter, stenmurar, bäckar, sjökanter. Men det finns inte alltid ledstänger till den platsen som du ska. Då måste du utnyttja andra föremål i trängen och välja ut några tydliga hållpunkter som ska passeras. Exempel på sådana hållpunkter är en markant och tydlig höjd, en väg som ska korsas, en sjökant eller en stor grop. Utgångspunkten (Startplatsen) är markerad med en röd triangel och platsen du ska till är markerad med en röd ring. Den heldragna röda linjen visar den kortaste, men inte alltid lättaste och lämpligaste vägen.

 

Väderstreck utan kompass

-       När klockan är 06.00 på morgonen står solen i öster, när klockan är 12.00 står solen i söder och 18.00 i väster.

-       Fristående träd har oftast de kraftigaste grenarna åt söder eftersom solen har kommit åt bäst där.

-       Mossa och lavar växer oftast på norrsidan av trädstammar och stenar där det är fuktigt.

-       Myrstackar trivs i solen, så de byggs oftast till söder om en sten eller träd.

-       När det är stjärnklart kan man se polstjärnan, den står alltid i norr.

ORIENTERING

bottom of page